Оформлення громадянства України

Громадянство України

Оформлення громадянства України  — процес доволі трудомісткий та клопіткий. А для іноземців може здатися непосильним, зважаючи на бюрократичну систему нашої держави. Для  його отримання, необхідне дотримання усіх вимог передбачених законодавством України.

Першочергово, зауважимо, що діючим законодавством України (Закон “Про громадянство”) передбачений ряд підстав для оформлення громадянства України:

  • за народженням;
  • за територіальним походженням
  • внаслідок прийняття до громадянства;
  • внаслідок поновлення у громадянстві;
  • при всиновленні або встановленні опіки (піклування);
  • при перебування в громадянстві України обох батьків дитини (або одного з батьків);
  • привизнанні батьківства (материнства);
  • інші підстави, передбачені міжнародними договорами України.

Слід також зазначити і умови, котрі мають бути дотримані для прийняття до громаднства України: 

  • визнання та дотримання законодавства України;
  • пред’явлення декларації про відсутність іноземного громадянства (для осіб без громадянства) або зобов’язання про припинення іноземного громадянства (для іноземних громадян);
  • безперервне проживання на законних підставах на території України на протязі останніх 5 років (2 роки безперервного проживання – за умовою наявності шлюбу з громадянином України, або шлюбу з громадянином України, який припинений внаслідок його смерті);
  • отримання дозволу на іміграцію;
  • володіння державною мовою (або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування);
  • наявність законних джерел існування.
 

Рішення про надання громадянства приймає Комісія при Президенті України з питань громадянства. Отримання громадянства України здійснюється після видання Президентом відповідного Наказу. В свою чергу, процедура по формленню громадянства України триває від 1 до 12 місяців, в залежності від складності тієї чи іншої ситуації.

Що стосується переліку документів, котрі необхідні для оформлення українського громадянства, то до нього відносяться такі документи:

  • Заява про прийняття до громадянства України (2 екз.)
  • 3 фото (3,5 x 4,5 мм)
  • один з документів:
    • декларація про відсутність іноземного громадянства (для осіб без громадянства);
    • зобов’язання припинити іноземне громадянство (для іноземних громадян);
    • заява про зміну громадянства.
  • один з документів:
    • документ, що підтверджує законне проживання особи в України (на протязі останніх 5 років – для іноземних громадян)
    • на протязі останніх 3 років – для осіб без громадянства
  • один з документів:
    • копію документа, що підтверджує дозвіл на іміграцію в Україну;
    • копію паспорту громадянина колишнього СРСР зразка 1974 р. з відміткою про прописку в Україні;
    • копію посвідки на постійне проживання.
  • один з документів:
    • документ про володіння державною мовою (або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування);
    • копію атестату або виписку з диплому (для особи, яка має документ про закінчення учбового закладу з вивченням української мови);
    • документ, що підтверджує інвалідність (сліпота, глухота, німота).
  • Документ, що підтверджує законних джерел існування на протязі останніх 6 місяців.

Корисна інформація

Отвечают наши специалистыКликай на вопрос – увидишь ответ

Які акти законодавства регулюють питання громадянства України

Зважаючи на клопіткий процес по оформленню громадянства України вказаної категорії осіб, набагато простіше звернутися в Компанію Getpass, котра надасть необхідні юридичні консультації по оформленню громадянства України та допоможе зібрати необхідний пакет документів.