Дозвіл на роботу

Дозвіл на працевлаштування (дозвіл на використання праці іноземців)

Для тих роботодавців, які планують прийняти на роботу громадян іноземних держав, оформлення дозволу на застосування їх праці, є обов’язковим.

У разі ігнорування такої процедури, штрафи для такого підприємства будуть неймовірно відчутні.

Згідно з чинним законодавством (Постанова КМУ від 27.05.2013 N 437, п.4 Постановла КМУ від 28.01.2015 №42) органи державної служби зайнятості України за місцезнаходженням підприємства, установи, організації видають дозволи на застосування праці іноземних громадян (осіб без громадянства) на конкретних посадах, при наявності таких умов:

  • в Україні відсутні кваліфіковані працівники, здатні виконувати відповідний вид роботи;
  • обґрунтовано доцільність застосування праці іноземців (осіб без громадянства);
  • іноземці спрямовані в Україну закордонним роботодавцем для виконання відповідного обсягу робіт на підставі договорів, укладених між вітчизняним та іноземним підприємством, за умови, що чисельність кваліфікованих іноземних громадян, не перевищує половини загальної чисельності осіб, які працюють на умовах договорів;
  • іноземців, які відносяться до категорії «внутрішньокорпоративні цесіонарії» (відповідно до графіка специфічних зобов’язань).

dozvil-na-pratsevlashtuvannya

Що ж стосується самої процедури оформлення такого дозволу, то для його отримання роботодавець не пізніше, ніж за 15 календарних днів до дати звернення для отримання дозволу подає до органів ДСЗ України відповідну інформацію про попиті на робочу силу (вакансії).

В подальшому, для отримання дозволу на застосування праці іноземців (осіб без громадянства) роботодавець подає такий пакет документів:

  • заяву встановленого зразка;
  • копії документів про освіту або кваліфікацію іноземця (особи без громадянства);
  • копію паспорта іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства разом з перекладом на укр. мова, завірену в установленому порядку;
  • 2 кольорові фото іноземця (особи без громадянства)- 3,5 х 4,5 см;
  • документ, виданий лікувальним закладом про те, що особа не є хворою инфекц. захворюваннями (алкоголізм, токсикоманію, наркоманією або ін.);
  • довідку від роботодавця (засвідчену в установленому порядку) про те, що посада, на якій планується застосовуватися праця іноземця (особи без громадянства) не пов’язана з належністю до українського громадянства і не потребують надання допуску до державної. таємниці. У разі наявності у роботодавця режимно-секретного органу така довідка подається за підписом керівника такого органу;
  • довідку, видану органами МВС України про те, що іноземець (особа без громадянства), які не відбуває покарання за скоєння злочину та стосовно нього не відкрито кримінальне провадження;
  • довідку, видану уповноваженим органом країни походження (перебування) іноземця про те, що він не відбуває покарання за скоєння злочину та стосовно нього не відкрито кримінальне провадження;
  • квитанція про оплату держ. мита.
 

*Залежно від підстав при оформленні дозволу на застосування праці іноземців (осіб без громадянства), вищевказаний перелік документів може доповнюватися ін. документами.

Працевлаштування у власну компанію
Юридичні послугиВартістьСтроки
1Реєстрація компанії (Товариство з обмеженою відповідальністю)270$до 10 днів
2Отримання дозволу на застосування праці іноземця в Державній службі зайнятості України800$4-6 тижнів
3Бухгалтерський супровід протягом 1 року200$1 рік
Додаткові послуги
4.Реєстрація місця проживання (прописка) в Києві на 1 рік130$1 день
5.Отримання посвідки на тимчасове проживання на підставі дозволу на працевлаштування500$до 10 р.д.
Працевлаштування в існуючу компанію
Юридичні послугиВартістьСтроки
1.Отримання Дозволу на працевлаштування в Державній службі зайнятості800$4-6 тижнів
2.Працевлаштування іноземця в компанію строком на 1 рік400$1 день
3.Бухгалтерський супровід протягом 1 року1400$1 рік
Додаткові послуги
4.Реєстрація місця проживання (прописка) в Києві на 1 рік130$1 день
5.Отримання посвідки на тимчасове проживання на підставі дозволу на працевлаштування500$до 10 р.д.

Також відзначимо, що для отримання дозволу на застосування праці осіб, щодо яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання про визнання біженцем (особою, яка потребує додаткового захисту), роботодавець подає такі документи:

  • заяву встановленого зразка;
  • копії рішення про оформлення документів для вирішення питання про визнання біженцем (особою, яка потребує додаткового захисту), і довідки про звернення за захистом в Україні;
  • 2 кольорових фото іноземця (особи без громадянства)— 3,5 х 4,5 см;
  • квитанція про оплату держ. мита.

Для продовження дії дозволу роботодавець подає органу ДСЗ України не пізніше, ніж за 20 календарних днів до закінчення дії дозволу такі документи:

  • заяву встановленого зразка;
  • 2 кольорових фото іноземця (особи без громадянства) — 3,5 х 4,5 см;
  • довідку, видану органами МВС України про те, що іноземець (особа без громадянства) не відбували покарання за вчинення злочину і щодо нього не відкрито кримінальне провадження.


Протягом 7 раб. днів з дня реєстрації документів орган ДСЗ України приймає рішення про видачу (або відмову у видачі, продовження дії, відмови у продовженні дії або анулювання) дозволу.
Дозвіл видається на термін, зазначений у трудовому договорі, але не більше, ніж на 12 міс. Якщо трудовий договір є безстроковим, то дозвіл видається на 12 міс. Дія дозволу продовжується на той самий строк необмежену кількість разів (при наявності підстав).

З огляду на трудомісткий процес по оформленню дозволу на застосування праці іноземців (осіб без громадянства), набагато простіше звернутися в Компанію «Getpass» , яка надасть необхідні консультації з оформлення дозволу на застосування праці іноземців, а також допоможе зібрати необхідний пакет документів для оформлення дозволу на застосування праці іноземців.